Головна / Дієти / Жимолость для здоров’я та схуднення
Жимолость для здоров'я та схуднення

Жимолость для здоров’я та схуднення

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (2 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Який ягода дозріває першою? Вже на початку червня невелике колюче деревце покривається темно-синіми ягодами. Це жимолость. Її плоди відрізняються кисло-солодким приємним смаком. Вони трохи нагадують чорницю і лохину. Чим корисні ягоди, і як їх краще вживати?

Склад і користь ягоди

Склад жимолості дуже багатий. Тому не варто ігнорувати ці ягоди, вони допомагають наситити організм вітамінами і мінералами після зими, зарядити енергією.

Отже, жимолость містять вітаміни А, С, РР, Р, групи В, мідь, йод, магній, алюміній, фосфор, кремній, залізо, барій, калій, органічні кислоти, цукру, пектини, дубильні речовини, поліфеноли, антоціани, лютеїн. При цьому калорійність ягоди низька – 40 ккал на 100 г.

Чим корисна ягода для здоров’я? Жимолость має сечогінну, потогінну, жовчогінну, дезинфікуючим дією. Плоди знімають жар і запалення, покращують роботу серцево-судинної системи, зміцнюють імунітет, нормалізують процеси травлення.

Чорні ягоди благотворно впливають на нервову систему, позбавляють від безсоння, знижують тиск, підвищують рівень гемоглобіну в крові. Жимолость застосовують при лікуванні хвороб печінки і гастриту, недокрів’ї, діабеті, головного болю, ангіні. Сік плодів допомагає поліпшити зір.

Жимолость покращує пам’ять, підвищує працездатність, є відмінним профілактичним засобом проти простудних захворювань та онкології. Корисна ягода для нормальної роботи жовчного міхура і нирок. Смачні ягоди уповільнюють процеси старіння, тонізують, допомагають зберегти гарний настрій і бадьорість протягом всього дня. Особливо корисні ці ягоди в період весняного авітамінозу, а також в періоди розумового і фізичного виснаження.

Однак корисна ягода може нести шкоду. Не рекомендується вживати жимолость в великих кількостях. Це може викликати запори. Можлива і алергія на ягоди, тому в перший раз вживати їх потрібно в малій кількості і стежити за реакцією організму.

Схуднення за жимолостю: як вживати?

Жимолость допомагає і в схудненні. По-перше, плоди виводять зайву воду. По-друге, налагоджують роботу травної системи. По-третє, ягоди прискорюють обмін речовин. Якщо додати до цього заряд бадьорості, який дарують ягоди жимолості, то стає очевидним те, що ці плоди обов’язково треба включити в свій раціон при схудненні.

Як краще їсти ягоди? Схуднення буде ефективним, якщо постійно дотримуватися правильного харчування і з’їдати склянку жимолості в день. Тобто, треба прибрати солодощі, здобу, смажені і жирні продукти, фастфуд. Стакан ягід краще не з’їдати за один раз, а ділити його на 2-3 прийоми їжі.

Меню можна скласти так:
вранці: омлет з овочами, йогурт, третину склянки ягід;
перекус: апельсин;
обід: овочевий суп, тушковане м’ясо, салат, компот;
полуденок: сир і третину склянки жимолості;
ввечері: запечена риба з овочами, ягоди і кефір.

А можна спробувати і спеціальну дієту. Під час дієти можна їсти сир, рибу, овочі, фрукти, гречку, вівсянку. Пити можна трав’яний і зелений чай, компоти з жимолості та інших ягід, кефір.

Ось таке буде меню:
сніданок: жменю ягід, нежирний сир, чай з травами;
перекус: фруктовий смузі;
обід: суп-пюре з цвітної капусти, запечена риба з будь-якими овочами (крім картоплі), компот;
полуденок: кефір з жимолостю;
вечеря: гречка, яблуко і жменю ягід;
перед сном: стакан нежирного кефіру.

Жимолость допомагає не тільки позбутися від зайвих кілограмів, але і налагодити роботу кишечника, підбадьоритися і забути про втому.

Оригінальні рецепти

Ягоди жимолості використовують для приготування солодких і несолодких страв. Рецептів багато, тому вибирайте.

Десерт без цукру

Стиглий банан залишити в морозилці на три години. Потім збити з 70 г ягід жимолості. Прикрасити десерт цілими плодами. Простий рецепт, яким можна замінити морозиво.

Яловичина, тушкована з ягодами

800 г яловичини нарізати кубиками, швидко обсмажити. Подрібнити велику цибулину, три зубчики часнику, натерти на тертці дві моркви, овочі пасерувати. Додати м’ясо, чебрець, розмарин, трохи цукру, сіль, влити 500 мл темного пива. Готувати на малому вогні десять хвилин. Додати жменю жимолості, готувати під кришкою 1,5 години на малому вогні. В кінці додати пару ложок сметани.

Смузі

Збити стакан жимолості, 100 мл молока, три гілочки м’яти.

Коктейль

Запекти в духовці невелике яблуко. Зняти шкірку, прибрати насіння. Збити яблуко, дві жмені ягід і склянку нежирного кефіру.

Сирний десерт

Збити 250 г сиру з 80 мл молока. Половини маси відкласти, а іншу половину з’єднати з меленою гвоздикою, корицею і ваніліном. Викласти ароматну сирну масу в креманки. Зверху викласти жменю жимолості. Частину, що залишилася сирну масу без прянощів збити з 3/4 склянки ягід, викласти в креманки. Прикрасити ягодами.

Всі рецепти нескладні, але страви виходять смачні. Тому варто спробувати. А якщо не хочете нічого готувати, просто частіше ласуєте корисними плодами.

x

Читайте також

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела – одноклітинна зелена водорість мікроскопічних розмірів. За яскраво-зелений відтінок водорості відповідає ...

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...