Головна / Дієти / Які супи покращують обмін речовин?
Які супи покращують обмін речовин?

Які супи покращують обмін речовин?

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Супи з’явилися відносно недавно, приблизно 5 століть тому. Правда, у китайців і японців вони з’являлися раніше, ще до нашої ери. А ось в європейських країнах ці страви поширилися ближче до XVII-XVIII століть. Додамо, що супи були притаманні лише кухням осілих народів, харчування кочівників їх не знало.

Раціон харчування кожного народу відповідає географічними умовами його проживання і клімату цього регіону. Так, наприклад, в кухнях народів, що живуть на берегах морів і океанів, панує їжа, приготована з риби і морських продуктів. У кухнях народів, що мешкають в місцях, де переважають степи, домінують страви з молока і м’яса тварин. У південних країнах з жарким кліматом основу раціону складають страви з фруктів і овочів.

Те ж саме стосується супів. Наприклад, улюбленою стравою іспанців є холодний суп гаспачо. А в раціоні країн з холодним кліматом (як Росія) є багато калорійних, жирних супів: солянка, борщ, щі, вуха і т. Д. Індія має дуже жарким кліматом, тому м’ясні продукти там здавна було складно зберегти (а зіпсоване м’ясо небезпечне для здоров’я). Зате там виростає по 3-4 врожаю екзотичних овочів і фруктів на рік. Тому там поширене вегетаріанство.

На національну кухню впливає не тільки надлишок ресурсів, але також їх дефіцит. Наприклад, японська кухня включає в себе мохи, різні гриби, водорості, це викликано тим, що харчові ресурси на острові були обмежені. За багато століть здоров’я японців пристосувалося до таких продуктів. Китай відрізнявся величезним населенням, які треба було прогодувати, тому в харчування вживалися екзотичні продукти (комахи, плазуни і т. Д.). З огляду на сказане, можна стверджувати, що страви національних кухонь, в тому числі, і супи, тісно пов’язані з місцем проживання народу, кліматичними умовами та ін. Важливими факторами.

Які супи покращують обмін речовин

Страви, що містять рідини, перетравлюються легше, ніж густі. Тим самим, вони сприяють обміну речовин, а це позитивно впливає на здоров’я. Важливий ще один момент: обмін речовин особливо поліпшується, якщо в супі є кислі складові. Це можуть бути томати, квашена капуста, оцет, лимон, солоні і мариновані огірки, каперси і т. Д. Продукти харчування з кислим смаком полегшують травлення. Це особливо важливо, якщо в страві містяться жирні інгредієнти: жирне м’ясо, сало, риба.

З тією ж метою використовуються доповнення до супів, мають кислуватий смак. В першу чергу, це сметана, а також кефір, йогурт, квас і ін. З огляду на сказане, стає зрозуміло, чому кухні багатьох народів використовують в харчування рецепти супів, що містять кислі інгредієнти (докладніше про них сказано нижче).

Перші страви в харчуванні різних народів

У колишні часи рідкі страви російської кухні називалися юшка. Лише в петровську епоху на Русі вперше з’явилося іноземне слово «суп». Зараз в світовій кулінарії відомо близько 150 різновидів супів. Це лише їх типи, а рецептів приготування набагато більше.

Гарячі і холодні супи

Гарячі перші страви мають температуру не більше 70º. При більш високій температурі поверхню язика втрачає чутливість. Найбільш відомі приклади гарячих перших страв: бульйон, солянка, борщ, щі, розсольник, шурпа.

Холодні супи мають температурою не більше 12º. Найвідоміші з них: окрошка, холодник, борщ, таратор.

На яких рідинах їх готують

Більшість супів варять на воді. Однак для цієї мети використовують і інші рідини. Це можуть бути: квас, пиво, молоко, кисле молоко, кефір, йогурт, огірковий розсіл, вино (в поєднанні з водою).

Прозорі супи

Їх основою є міцний прозорий бульйон. Для освітлення і ідеального вигляду бульйону іноді використовують відтягнення. Нею служать: яєчні білки, сирий фарш, натерта морква і т. Д. Найбільш відомим рецептом прозорого бульйону є французький консоме.

Заправні перші страви

Як наповнювачі для них застосовуються овочі та крупи. Приклади таких супів: щі, борщ, розсольник, мінестроне, бозбаш.

Супи-пюре

Зараз їх частіше називають крем-суп. В цьому випадку всі компоненти подрібнюються за допомогою міксера або блендера. Також їх можна протерти через сито. Ось приклади супів-пюре: з гарбуза, кабачків, брокколі, шампіньйонів, сочевиці і т. Д.

Комбіновані супи

Такі перші страви використовуються переважно в далекосхідних країнах, особливо, в Японії і Китаї. Там на стіл подається бульйон в мисочках, а до нього всілякі готові добавки: локшина, рис, овочі, гриби, м’ясо, риба. Кожна людина може сам скласти суп і зробити це по своєму смаку, додавши в бульйон бажані компоненти.

Молочні супи

Їх готують на основі гарячого молока, в яке додають вермішель, локшину, рис. Використовуються, в основному, в дитячому або дієтичному харчуванні.

Солодкі супи

Вони являють собою відвари фруктів, сухофруктів, ягід, загущені за допомогою крохмалю. Фруктово-ягідні супи стимулюють обмін речовин. Також солодкі перші страви можуть бути приготовлені на основі хліба. Для цього сухарі замочують в гарячій воді, потім протирають для однорідності і додають мед або цукор. Солодкий суп доповнюють шматочками фруктів з варення, гарнірують збитими вершками і злегка посипають цукровою пудрою. Такі супи їдять холодними.

Найвідоміші національні супи
консоме – міцний прозорий м’ясний бульйон, винайдений у Франції;
цибульний суп – легендарне французьке блюдо з пасеровані цибулі в бульйоні, запечене з грінками і сиром;
буябес – французьке блюдо з риби (схожий рецепт є в Італії);
гаспачо – перша страва іспанської кухні, з протертих томатів і огірків, з перцем, часником і лимонним соком. Їдять дуже холодним;
місо – японське перша страва, зроблене з соєвої пасти або ферментованого рису;
борщ – поширене блюдо слов’янських народів, з овочами і м’ясом;
щі – суп з м’яса і овочів, наявний у багатьох слов’янських кухнях;
калья – російське страву, суп з жирної риби або ікри, зварений на огірковому розсолі;
солянка – російське блюдо, суп на дуже міцному м’ясному або рибному бульйоні з гострими, пікантними компонентами і приправами;
розсольник – російське перша страва, приготовлена ​​на огірковому розсолі, з м’ясом, солоними огірками, крупами. Як м’ясо служать нирки або тельбухи;
вуха – суп російської кухні з риби, звареної в міцному наваристому рибному бульйоні;
куліш – українське першу страву із сала і крупи (найчастіше, пшона), зі шкварками і цибулею;
шурпа – густий суп, приготований з жирного баранячого м’яса з овочами, поширений у тюркських народів;
харчо – пряний, гострий грузинський суп, зварений з яловичини і доповнений рисом, волоськими горіхами, часником і зеленню;
хаш – дуже міцний бульйон з яловичих або баранячих ніг, поширений у кавказьких народів;
чихиртма – грузинський густий суп, зварений на м’ясному або курячому бульйоні з двома заправками: яєчної і борошняний, без овочів;
таратор – болгарський суп, який роблять з кислого молока, огірків, часнику, волоських горіхів і приправ. Їдять дуже холодним.

x

Читайте також

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...

Подорожник для здоров'я, схуднення і краси

Подорожник для здоров’я, схуднення і краси

Подорожник – рослина, відоме всім з дитинства. Але воно корисно не тільки ...