Головна / Сім'я і здоров'я / Здоров'я / Страви з молодих овочів і городньої зелені
Страви з молодих овочів і городньої зелені

Страви з молодих овочів і городньої зелені

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (Ще немає рейтингу)
Loading...

За довгу зиму майже всі ми скучили по свіжих овочів і городнім травам. І коли вони, нарешті, з’являються, так і хочеться заспівати, як корова з «Країни невивчених уроків»: «А я травоїдна!»

У дачників овочі в теплицях з’являються на початку червня, а то й раніше, а городня зелень – щавель, ревінь, петрушка, кріп і у відкритому грунті.

І деякі рецепти:

Щи з молодої капусти

Вам буде потрібно:

– 250-300 г молодої капусти;
– 1 молода морква;
– 100 г картоплі;
– 1-2 цибулини;
– 15 г зелені петрушки;
– 15 г зелені кропу;
– рослинна олія;
– 1-2 яйця;
– 3 склянки м’ясного бульйону або води;
– сметана для заправки (за бажанням);
– сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю нарізати шматочками і запустити в киплячий бульйон або воду. Варити до напівготовності.

Цибулю подрібнити, моркву натерти на тертці і обсмажити в рослинній олії, хоча сама я не обсмажую. Додати до картоплі нашатковану капусту, овочі зі сковороди, подрібнену зелень петрушки і варити до готовності картоплі. За 5 хвилин до готовності щі посолити.

Яйця зварити круто і, дрібно порубавши, додати в тарілки при подачі до столу. При бажанні щі заправити сметаною і посипати подрібненою зеленню кропу.

Суп з цибулею-пореєм

Вам буде потрібно:

– 350 г картоплі:
– 120 г цибулі-порею;
– 15 г зелені петрушки;
– 2 склянки молока;
– 2 склянки води;
– 1 ст. ложка вершкового масла;
– сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Білу частину цибулі-порею нарізати кружечками і пасерувати в вершковому маслі до м’якості.

Гаряче молоко розвести гарячою водою, закип’ятити, додати нарізану шматочками картоплю, цибулю з сковороди і решту подрібнену частина, посолити, варити до готовності.

При подачі до столу посипати подрібненою зеленню петрушки. До супу подати грінки.

Окрошка з бурякової бадиллям

Вам буде потрібно:

– 1 стакан нарізаної бурякової гички;
– півсклянки нарізаних листя щавлю;
– 2 картоплини;
– 70 г відвареної телятини або шинки;
– 1-2 ст. ложки готового хрону;
– 1-2 яйця;
– 15 г зеленої цибулі;
– 15 г зелені кропу;
– 2 склянки квасу;
– сметана для заправки;
– сіль, цукор, гірчиця за смаком.

Спосіб приготування:

Яйця зварити круто, посікти. Бурякове бадилля і листя щавлю промити, дати обсохнути і нарізати широкої локшиною, зелену цибулю – кільцями.

Картопля зварити, нарізати невеликими кубиками, курку чи шинку нарізати шматочками, додати хрін, залити квасом. Покласти сіль, цукор, гірчицю, заправити сметаною, додати рубані яйця і посипати подрібненою зеленню кропу.

Котлети рибні з зеленню петрушки

Вам буде потрібно:

– 400 г рибного філе;
– 1-2 цибулини;
– 100 г зелені петрушки;
– 100 мл. молока;
– 150 г білого черствого хліба або булки;
– 1 яйце;
– 25г вершкового масла;
– панірувальні сухарі:
– рослинна олія;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Хліб замочити в молоці. Пропустити через м’ясорубку філе, цибулю, петрушку, хліб, додати в отриманий фарш сире яйце, сіль, перець, розм’якшене вершкове масло, добре перемісити. Сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити в рослинній олії з двох сторін.

Ці котлети виходять смачними і якщо їх приготувати на пару.

Зелений салат

Вам буде потрібно:

– по 1/2 склянки подрібненої зелені петрушки, кропу, бораго (огіркової трави), щавлю, зеленої цибулі;
– по 1/4 склянки подрібненої зелені м’яти, часнику;
– 1-2 невеликих огірка;
– 1 цибулина;
– 2 яйця;
– йогурт звичайний без добавок або сметана для заправки;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Всю зелень дрібно нарізати, ріпчаста цибуля тонко нашаткувати, огірки нарізати соломкою, яйця зварити круто і порубати. Все перемішати, додати сіль, перець, заправити йогуртом або сметаною.

Ікра з бурякових листя

Вам буде потрібно:

– 2 жмені нарізаної бурякової гички;
– 1 жменя зелені часнику;
– масло рослинне;
– сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Бурякове бадилля промити і бланшувати 2 хвилини в киплячій воді, подрібнити, додати подрібнену зелень часнику і пасерувати 3 хвилини в маслі, посолити.

Намазувати на хліб.

Голубці з ревеню

Вам буде потрібно:

– 1/2 склянки рису;
– 1 цибулина;
– 2 молодих моркви;
– 15 г зелені петрушки;
– 2 зубчики часнику;
– 1 яйце;
– листя ревеню;
– рослинна олія;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Рис відварити, відкинути на сито і дати стекти воді. Цибуля, часник подрібнити, моркву натерти на тертці, яйце зварити круто, посікти. Все змішати, посолити, поперчити. Відбити листя ревеню, загорнути в них фарш і обсмажити на сковороді в олії з обох боків, додати сметану і тушкувати під кришкою на повільному вогні до готовності. При гасінні можна додати трохи води.

Цибулю і моркву для поліпшення смаку можна попередньо обсмажити в маслі.

Салат з молодої картоплі із зеленню

Вам буде потрібно:

– 400 г молодої картоплі;
– 25 г зеленого салату;
– 50-60 г зеленої цибулі;
– 15 г зелені кропу;
– 15 г зелені петрушки;
– соняшникова олія з запахом насіння або сметана для заправки;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю відварити в мундирі, почистити, нарізати тонкими скибочками, зелену цибулю – кільцями, зелений салат, зелень кропу і петрушки подрібнити. Все перемішати, посолити, поперчити, заправити олією.

Салат з салату

Вам буде потрібно:

– 1 пучок салату;
– 40 г зеленої цибулі;
– 15 г зелені петрушки;
– 15 г зелені кропу;
– 5 листочків базиліка;
– 5 листочків м’яти;
– 1-2 огірка;
– рослинне масло йди сметана для заправки;
– сіль, перець, лимонний сік за смаком.

Спосіб приготування:

Салат подрібнити, краще порвати руками, зелену цибулю нарізати кільцями, всю зелень подрібнити, часник потовкти, все перемішати, додати лимонний сік, посолити, поперчити, заправити олією або сметаною.

Паста з листям малини і медом

Вам буде потрібно:

– 1/2 пачки жирного сиру;
– 50 г плавленого сиру;
– 2 ст. ложки рубаних листя малини;
– 1-2 чайних ложки меду.

Спосіб приготування:

Перемішати сир з сиром, можна пропустити через м’ясорубку. Додати подрібнені листя малини і мед, добре збити масу.

Молоко з відваром з листя вишні

Вам буде потрібно:

– 2 склянки молока;
– 2 склянки води;
– 4 ст. ложки молодих рубаних листя вишні;
– мед за смаком.

Спосіб приготування:

Листя вишні подрібнити, покласти в емальований посуд, залити гарячою водою. Довести до кипіння, зняти з вогню, накрити кришкою і настоювати 20 хвилин, процідити, охолодити, змішати з молоком, додати мед.

x

Читайте також

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Літо – особлива пора. Пора відпусток, виїздів на природу, посиденьок з друзями ...

Літні хвороби у дітей

Літні хвороби у дітей

Позаду весняні холоди і швидка зміна погоди. Але спекотна погода таїть інші ...