Головна / Дієти / Що таке Суперфуд і чому їх варто додати в щоденне меню
Що таке Суперфуд і чому їх варто додати в щоденне меню

Що таке Суперфуд і чому їх варто додати в щоденне меню

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Ягоди годжі, гуарана, спіруліна, фізаліс, капуста калі, асаї, насіння Чіа, горіхи, лохина, насіння конопель, лосось і інші Суперфуд для ідеальної шкіри, здорових і густого волосся, досконалого тіла і міцного імунітету.

Суперфуд – це продукти з високою концентрацією корисних речовин. Вони містять великі дози вітамінів і мінералів, які захищають організм від хвороб, допомагають вести здоровий спосіб життя і ведуть до довголіття. Однак потрібно пам’ятати, що ключ до здорової дієти – споживання різних поживних продуктів в потрібних кількостях. Деякі Суперфуд містять антиоксиданти, що запобігають, як вважають дослідники, рак, а також перешкоджають хворобам серця здорові жири і клітковину, яка знижує ризик діабету і поліпшує травлення.

Асаї

Що це: Ще одна ягода, що містить рекордну кількість амінокислот.

Історія: Ягоди асаї, про корисні властивості яких стало відомо лише в 2004 році, виростають в лісах Амазонії в Південній Америці. Важливо знати, що через кілька годин після збору ягоди втрачають свої корисні властивості. Саме тому їх відразу ж намагаються сушити і перемелювати в порошок, який можна придбати в аптеках.

Користь: Ягоди асаї знижують рівень холестерину, покращують роботу травного тракту, очищає організм від токсинів, сприяє засвоєнню поживних речовин, а також зміцнює серцево-судинну систему.

Лохина

Що це: Лохина входить в топ-5 Суперфуд, тому що багата вітамінами, розчинною клітковиною і флавоноїдами. Однак ті ж елементи виявлені і в інших ягодах, наприклад, в полуниці і журавлині.

Історія: Окультурення лохини почалося лише в XX столітті. У Сибіру лохину широко застосовують для лікування різних захворювань, а ось в Центральній Європі про її властивості мало хто знає.

Користь: У 2013 році в журналі Circulation була опублікована стаття: її автор пише, що високий вміст флавоноїдів в голубиці знижують ризик захворювань серця у молодих жінок. Також лохина зміцнює стінки судин, регулює обмін речовин в організмі і бореться з високим тиском.

Гуарана

Що це: Вічнозелена рослина – найбільше джерело кофеїну.

Історія: Рослина з давніх пір використовувалося корінними жителями Південної Америки як тонізуючий, зокрема, під час далеких переходів. Деякі племена використовували його в якості грошового еквівалента.

Користь: Напої з порошку гуарани мають тонізуючий ефект, підвищують працездатність, покращують фізичні можливості, а також зміцнюють нервову систему.

Какао-боби

Що це: Боби, з яких виробляють шоколад.

Історія: М’якоть плодів какао вживали в їжу ще до нашої ери. Сьогодні археологи знаходять древні судини із залишками напою, який люди виготовляли з какао-бобів. До речі, саме слово «какао» придумали ацтеки, які першими почали варити напій із плодів цього дерева. Стародавній рецепт можна повторити і сьогодні – для цього потрібно змішати воду, какао, ваніль, маїс, перець чилі і сіль.

Користь: У какао-бобах міститься велика кількість антиоксидантів, які покращують стан волосся, нігтів, шкіри. Вони омолоджують організм і додають сил, будучи натуральним антидепресантом.

Капуста Кале

Що це: Однорічна дієтичне рослина, яке практично не має смаку.

Історія: До кінця Середньовіччя капуста калі була однією з найпоширеніших культур в Європі. Цей різновид капусти з кучерявим листям існувала ще в Давній Греції в IV столітті до н. е. і застосовувалася в лікувальних цілях.

Користь: Листя капусти багаті поживними речовинами. Це джерело легко засвоюваного кальцію, магнію, вітамінів A, B6, K, заліза, антиоксидантів і флавоноїдів. Капуста має протизапальні властивості, бореться з анемією, виразкою шлунка і раком товстої кишки. Знижує рівень холестерину і нормалізує жіночий гормональний фон.

Ківі

Що це: Ківі очолює список популярних Суперфуд. Це дієтичний фрукт, який можуть вживати навіть люди, схильні до повноти.

Історія: Дикоростучий ківі привезли до Нової Зеландії на початку XX століття, після чого рослина кілька видозмінилася – плід став більше і смачніше. Сьогодні ківі вирощують в Новій Зеландії, Італії та Чилі, звідки корисні плоди експортують по всьому світу.

Користь: Це фрукт багатий на вітамін С і антиоксидантами, містить широкий спектр поживних речовин. У 2011 році в журналі клінічного харчування Asia Pacific Journal були опубліковані дослідження, які доводять, що ківі здатний вирішити проблеми зі сном. Він містить серотонін – гормон, який нормалізує роботу мозку.

Кіноа

Що це: Корисна крупа родом з Південної Америки.

Історія: Стародавні інки вживали цю крупу щодня. Вона вважалася священним рослинам і називалася «матір’ю всіх зерен». Згідно з легендою, кожен новий сезон сам імператор садив перший насіннячко.

Користь: Кіноа багата кальцієм, цинком, клітковиною, калієм, марганцем, вітамінами А, Е, С і групи В, включаючи рибофлавін, який за необхідне для відновлення крові. Також в ній міститься фосфор, якого в крупі стільки ж, скільки в рибі, і залізо, якого в два рази більше, ніж, наприклад, у пшениці.

Горіхи

Що це: Корисними вважаються практично всі горіхи: каштани, кешью, мигдаль, кокос, арахіс, волоський і бразильський горіхи та інші.

Історія: За часів Олександра II вважалося, що волоський горіх лікує від любовних хвороб, тому спеціально для імператора і царедворців його привозили до столиці із Закавказзя.

Користь: Горіхи містять багато мінералів і корисних жирів, що поліпшують настрій. Однак у них є один недолік – вони дуже калорійні. У жмені очищених горіхів більше 100 кілокалорій, тому споживати їх потрібно маленькими порціями, по 4-5 штук в день.

Насіння конопель

Що це: Насіння одного з найбільш живильних рослин в світі.

Історія: У стародавньому Китаї насіння конопель використовувалися при лікуванні як людей, так і тварин. Вважалося, що вони сприяють довголіттю. Сьогодні насіння конопель додають в багато продуктів. Деякі з них, наприклад, молоко або борошно з конопель, можна зробити навіть в домашніх умовах.

Користь: У насінні конопель міститься безліч жирів і білків, тому їх часто використовують для лікування шлунково-кишкового тракту. Насіння знижують ризик серцево-судинних захворювань, містять всі необхідні організму амінокислоти, багаті магнієм, цинком, залізом і калієм.

Насіння Чіа

Що це: Гірське рослина, яка росте в Південній і Центральній Мексиці, а також вирощується в країнах Південної Америки і в Австралії.

Історія: Чай з насіння Чіа готували ще стародавні ацтеки і майя. Їх армії в походах іноді харчувалися тільки насінням Чіа протягом декількох місяців.

Користь: Семяна знижують відчуття голоду, надовго насичують, покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Насіння Чіа містять антиоксиданти і безліч корисних вітамінів і мікроелементів – таких, як кальцій. До речі, в Чіа в 10 разів більше кальцію, ніж у молоці.

Спіруліна

Що це: Водорості – природне джерело найцінніших амінокислот, вітамінів і мінеральних солей.

Історія: Популярність спіруліна отримала в 90-і роки, коли люди стали намагатися вести здоровий спосіб життя. Завдяки високому вмісту білка спіруліна використовується в багатьох дієтах.

Користь: Унікальні водорості знижують рівень цукру в крові, здатні омолоджувати організм, швидко загоюють рани і незамінні при лікуванні бронхіту і туберкульозу. Крім цього, до складу спіруліни входять майже всі необхідні організму амінокислоти, а також вітаміни A, C, D, E.

Квасоля

Що це: Квасоля – ще одне доповнення до списку Суперфуд. Її насіння використовують в їжу в усьому світі, однак не варто забувати, що багато сортів квасолі в сирому вигляді отруйні.

Історія: Батьківщиною цієї рослини вважається Латинська Америка. Фахівці стверджують, що цілющі властивості квасолі були виявлені ще стародавніми ацтеками.

Користь: Боби – джерело білка, вони містять нерозчинну клітковину, яка знижує рівень холестерину, розчинні волокна, що дають тривале відчуття ситості, і безліч вітамінів і мікроелементів – таких, як марганець.

Фізаліс

Що це: Ягода з кисло-солодким смаком і ноткою гіркоти. Зростає в Іраку, Болгарії і в Середній Азії.

Історія: Після тривалих досліджень вчені визначили, що для лікувальним ця рослина не є, однак його можна використовувати для профілактики деяких хвороб.

Користь: Показано при захворюваннях нирок, подагрі, ревматизмі і проблеми з дихальною системою.

Цільнозернові продукти

Що це: Продукти, які виготовляються з несмажених неочищених круп, а також з борошна грубого помелу.

Історія: Першим популяризатором цільнозернового хліба як дієтичного продукту був американський священик Сильвестр Грем.

Користь: Цільнозернові продукти – це джерело клітковини, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Вживання в їжу цільних злаків і круп покращує роботу кишечника, відновлює шкіру, роблячи її гладкою і сяючою. Дослідження показують, що жінки, які щодня споживають цільнозернові продукти, рідше страждають від діабету, гіпертонії і серцево-судинних захворювань.

Ягоди годжі

Що це: Корисні червоні ягоди, які можна їсти щодня на сніданок, додаючи їх в вівсяну кашу. А якщо залити 20 г ягід окропом, то вийде смачний і корисний чай.

Історія: Ягоди годжі ростуть в Китаї і на Тибеті, там з них протягом століть виготовляли цілющий чай, який сприяє очищенню організму. У Стародавньому Китаї ягоди використовували як ліки від багатьох хвороб.

Користь: Ягоди містять багато антиоксидантів, які підвищують імунітет, тонізують і омолоджують організм. Ягоди годжі стимулюють роботу серця і запобігають ракові захворювання.

Лосось, сардини, макрель і деякі інші жирні сорти риби

Що це: Є одним з найсильніших антидепресантів.

Історія: Багато хто боїться їсти рибу через що містяться в ній ртуті і миш’яку. Однак вчені довели, що її корисні властивості перекривають шкоду.

Користь: Лосось, сардини, макрель і деякі інші сорти риби багаті жирними кислотами омега-3, які знижують ризик серцево-судинних захворювань та інсульту. Також вживання в їжу лосося може допомогти позбавитися від депресії і емоційної пригніченості.

Термін «цілющий» по відношенню до Суперфуд приміряють тільки маркетологи, вчені таке визначення не використовують.

Фахівці кажуть, що продукти, які самі по собі можуть бути корисними, при обробці втрачають всі унікальні властивості. Наприклад, зелений чай – джерело антиоксидантів, але частіше за все він продається в суміші з іншими чаями, а при додаванні в нього цукру взагалі втрачає корисний ефект. З цієї причини японці і китайці ніколи не п’ють солодкий чай. Багато видів соків також можуть стати абсолютно марними через високий вміст цукру.

Суперфуд потрібно вживати в помірних кількостях, інакше вони можуть завдати організму шкоди, тому переходити тільки на них – нераціонально. Не варто повністю замінювати спаржу на капусту тільки тому, що в ній більше необхідних організму поживних речовин. Дослідження показали, що ідеальна дієта – це система харчування з вживанням різноманітних фруктів, овочів, цільного зерна і корисних для здоров’я продуктів тваринного походження. Суперфуд, звичайно, стануть хорошим доповненням здорової дієти, але не повинні повністю окупувати ваш денний раціон.

x

Читайте також

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...

Подорожник для здоров'я, схуднення і краси

Подорожник для здоров’я, схуднення і краси

Подорожник – рослина, відоме всім з дитинства. Але воно корисно не тільки ...