Головна / Сім'я і здоров'я / Здоров'я / Продукти, які даремно вважають шкідливими
Продукти, які даремно вважають шкідливими

Продукти, які даремно вважають шкідливими

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Є продукти, які традиційно вважаються такими, що завдають шкоди організму. Але чи так це насправді? Давайте «познайомимося» з ними ближче.

Макарони. Багато хто впевнений, що від макаронів товстіють. Але зовсім інша справа – вироби з твердих сортів пшениці, гречки або полби. Крім клітковини, в них містяться вітаміни групи В, калій, магній, фосфор, цинк. Суцільна користь! В якості приправи до таких макаронів краще використовувати трави і томатну пасту, а доповнити їх можна нежирним м’ясом і овочами.

Сало. Тут, здавалося б, все однозначно: жир небезпечний! І для здоров’я, і ​​для фігури. Але далеко не всякий. Крім насичених тваринних жирів, в салі містяться і ненасичені, такі, як легендарна «омега-3», здатні принести організму тільки користь. Та й холестерину в салі не так вже й багато. Просто не треба ним зловживати. З’їдайте в день шматочок не більше 30-50 г, і ніяких шкідливих наслідків не буде, зовсім навпаки!

Бекон. Він багатий білком, а насичених жирів в ньому зовсім небагато, менше, ніж в активно рекламованої дієтичної яловичині. Зате в беконі міститься холін, який сприятливо впливає на мозкові функції. Тому є бекон можна навіть в дуже похилому віці. Але в помірних кількостях!

Шашлик. Він дійсно може бути шкідливий, якщо його смажити на відкритому вогні до утворення хрусткої скоринки. Справа в тому, що при запіканні містяться в шашлику білки і жири перетворюються на канцерогенні речовини. Але якщо приготувати шашлик нема на мангалі, а в духовці при не дуже високих температурах, такого ефекту не буде. Смакові якості ж при цьому ніяк не постраждають.

Шаурма. Її зазвичай автоматично відносять до фастфуду і тому вважають шкідливою. Не варто купувати шаурму в кіосках або підозрілих закладах, так як ви не знаєте, з чого вона там приготовлена ​​і за яких умов. Краще готувати її самостійно з нежирного м’яса або птиці і використовувати заправки тільки з натуральних компонентів, наприклад, соус на основі натурального йогурту з рослинними спеціями.

Попкорн. Шкода «повітряної кукурудзи» – взагалі повний міф! У ній багато клітковини і корисних для організму антиоксидантів. Але до складу попкорну найчастіше входять сіль або цукор і масло. А ось вони-то якраз і шкідливі! Краще придбати спеціальний апарат і робити ласощі своїми руками.

Кетчуп. Його, як правило, додають до фастфуду, до того ж багато видів кетчупу бувають досить гострими. Звідси думка про те, що кетчуп шкідливий. Але ж він виготовлений на основі помідорів, в яких міститься лікопен – ефективний антиоксидант. А дослідження показали, що регулярне вживання в їжу кетчупу навіть знижує ризик серцево-судинних хвороб.

Варто утриматися від кетчупу тим, хто страждає на гастрит, виразку і іншими шлунковими захворюваннями, так як гострі продукти дратують слизову.

Кава. Маса людей відмовляються від кави, вважаючи, що кофеїн надто збуджує нервову систему, що негативно позначається на серці та судинах. Але наукові дослідження на цю тему являють зовсім іншу картину. Виявляється, вживання кави не тільки не веде до серцево-судинних проблем, а ще й знижує кількість цукру в крові. Крім того, любителі кави в літньому віці (а таких, до речі, зустрічається теж немало!) Рідше страждають на старече недоумство і хворобу Альцгеймера. Однак тут є свої нюанси. По-перше, кава треба варити самим із зерен або меленої порошку в турці, кавнику або кавоварці, а не заварювати з банки розчинний напій, просто розбавляючи його окропом з чайника. В останньому немає ніякої користі, та й кофеїну часто теж немає. По-друге, рекомендується вживати не більше 1-2 чашок в день. Інакше дійсно можуть початися проблеми.

Пиво. Вже воно-то точно шкідливо, адже це алкоголь! – скажете ви. Та ще від нього повніють, згадаємо про так званому «пивному животі»! Однак в пиві присутній хміль, який містить рослинні антиоксиданти. Тому напій є прекрасною профілактикою атеросклерозу. А шкода від пива буває, оскільки ми звикли закушувати його чіпсами та сухариками, які суцільно складаються з насичених жирів і синтетичних добавок. І, звичайно, не варто випивати відразу по 6-8 кухлів, це загрожує не тільки алкогольної інтокікаціей, але ще і значним навантаженням на нирки.

Чого варто уникати?

Однозначно шкідливі оброблені продукти, які містять багато штучних компонентів, добавок і консервантів. В ідеалі ковбасу, сир і сир краще робити в домашніх умовах, випічку є тільки домашню або з пекарні, а не купувати все це в магазинах, куди продукцію привозять з заводів і фабрик. Якщо ви купуєте продукти «від фермерів», то ви точно повинні знати їх склад і умови, в яких вони виготовляються. Якщо походження їжі сумнівне, то краще відмовитися від покупки, як би спокусливо не виглядав продукт на прилавку.

x

Читайте також

Літні хвороби у дітей

Літні хвороби у дітей

Позаду весняні холоди і швидка зміна погоди. Але спекотна погода таїть інші ...

Профілактика короткозорості

Профілактика короткозорості

Незважаючи на те, що на вулиці літо, чудова погода, зараз молодь багато ...