Головна / Дієти / Подорожник для здоров’я, схуднення і краси
Подорожник для здоров'я, схуднення і краси

Подорожник для здоров’я, схуднення і краси

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (9 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Подорожник – рослина, відоме всім з дитинства. Але воно корисно не тільки тим, що його листочки здатні зупиняти кров на невеликих порізах і ранках. Подорожник має безліч інших цінних властивостей.

Унікальний склад і властивості рослини

Подорожник містить жирні олії, органічні кислоти, вітаміни С, К, U і А, фітонциди, білки, дубильні речовини, флавоноїди, ситостерин, сапоніни, цинк, магній, кобальт, селен, залізо, молібден, калій, кальцій; гіркі речовини, фенолкарбонові кислоти, слиз, вуглеводи, глікозид аукубін, ферменти.

Завдяки такому складу подорожник володіє багатьма корисними властивостями. Рослина допомагає при гастриті, бронхіті, туберкульозі, бронхіальній астмі, виразковій хворобі, гнійних ранах і наривах. Подорожник застосовують при болю у вухах, захворюваннях серця, головного болю, кон’юнктивіті, проблеми з жовчним міхуром, імпотенції, неврастенії.

Корисна рослина має кровоспинну, ранозагоювальну, бактерицидну, знеболюючу, відхаркувальну, діуретичну дію. Подорожник допомагає зняти жар і прибрати біль, справляється з алергією і безсонням, зміцнює імунітет, знімає стрес і бореться з депресією.

Листя подорожника використовують при пневмонії, кашлюку, ентериті, запаленні підшлункової залози, стоматиті, гінгівіті, ангіні та застудних захворюваннях. Відвари знімають біль в шлунку, допомагають при геморої, проносі, онкології. Насіння рослини застосовують при цукровому діабеті, гастриті зі зниженою кислотністю, аднекситі, ендометріозі, коліті, ентериті. Коріння подорожника теж застосовують для лікування. Використовують їх при тахікардії, хворобах надниркових залоз і щитовидної залози, астмі, низьку активність сперматозоїдів.

Є й протипоказання до вживання цієї рослини. Не рекомендується пити відвари і настою подорожника при гастриті з підвищеною кислотністю, схильності судин до тромбоутворення, при алергії, при загостренні виразкової хвороби і підвищеному згортанні крові.

Схуднення з подорожником

Рослина дуже корисно для схуднення. Адже подорожник блокує відчуття голоду, стабілізує рівень холестерину в крові, не містить цукру і перешкоджає відкладенню жиру. Крім того, рослина допомагає очистити організм від токсинів і шлаків.

Глікозид аукубін – це корисне речовин, що міститься в подорожнику, сприяє прискоренню обміну речовини і допомагає швидше насичуватися. А це дуже важливо при схудненні.

Як краще вживати подорожник, щоб позбутися від зайвих кілограмів? Є різні варіанти.

Можна готувати настій з насіння. Він допоможе швидше розщепити жири, прискорити метаболізм, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Готувати його просто: половину чайну ложку насіння залити склянкою окропу, перемішати, настояти чотири години і пити по столовій ложці перед їжею.

Можна просто додавати насіння трави в супи, коктейлі, смузі. Додавати їх треба в невеликій кількості. І при цьому пити досить багато чистої води.

Ще один варіант – пити чай з листя і насіння. Пити його потрібно вранці натщесерце і двічі в день до їди. Щоб приготувати чай, потрібно залити листя і насіння подорожника (досить столової ложки сировини) половиною склянки окропу. Настоюється чай півгодини, потім чай розділити на три прийоми і перед кожним вживанням слід доливати окропом до 250 м

А найпростіше додавати свіже листя подорожника в салати, смузі і коктейлі. Це дуже легко і корисно.

При цьому, звичайно, варто дотримуватися правильного харчування. Тобто, є більше овочів, фруктів, знизити споживання цукру і солі, виключити солодощі та здобу.

Ось зразкове меню:
вранці: чай з насіння, каша з ягодами, яйце, фрукт;
перекус: фруктовий смузі з насінням;
обід: суп, салат з листя подорожника і овочів, риба, сік;
полуденок: сир із зеленню;
вечеря: овочеві котлети зі сметаною, какао.

Не обов’язково в кожне блюдо додавати подорожник. Досить пити чай і їсти салат під час обіду, наприклад. Або готувати на сніданок смузі з насінням подорожника.

Смачні страви з подорожника

Що можна приготувати з цієї рослини? Ось кілька цікавих страв.

Салат з яйцем
Відварити три яйця, подрібнити. Пучок молодого листя подорожника промити і нарізати. Два свіжих огірка нарізати кубиками. Все змішати, заправити сіллю і сметаною.

Суп із зеленню
Необхідно взяти в будь-яких пропорціях кропиву, лободу, снить, подорожник, щавель, кислиці. Все промити, ошпарити окропом і нарізати. Дві цибулини подрібнити і пасерувати. Потім залити водою і додати всю зелень. Варити 5-7 хвилин. Подавати з відвареним яйцем і сметаною.

Котлети
250 г листя подорожника подрібнити, додати 30 г молока і трохи вершкового масла, згасити пару хвилин. Потім засипати 20 г манки, ретельно розмішуючи варити 15 хвилин. Додати сире яйце, обробити у вигляді котлети і смажити, паніровані в сухарях.

Смузі
Збити в блендері два яблука, банан, жменю листя кульбаби і подорожника. Додати півсклянки води, ще раз збити.

Подорожник – чудове рослина, яке буквально росте під ногами. Не варто ним нехтувати, адже воно дуже корисно.

x

Читайте також

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела – одноклітинна зелена водорість мікроскопічних розмірів. За яскраво-зелений відтінок водорості відповідає ...

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...