Головна / Дієти / Нут – склад і користь нуту
Нут - склад і користь нуту

Нут – склад і користь нуту

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Нут – це бобова рослина, яка не дуже поширене у нас. А ось на Сході нут їдять майже кожен день. Насправді, цей продукт дуже ситний, поживний і корисний. Тому варто включити його в своє меню.

Склад і користь нуту

Нут містить вітаміни А, С, Е, Р, групи В, білки, клітковину, бор, магній, кальцій, залізо, фосфор, марганець, кремній, калій, йод, нікель, селен, молібден, амінокислоти, жири.

Цей продукт містить 120 ккал на 100 г, що трохи. Тому його сміливо можна вживати тим, хто стежить за фігурою. Тим більше що нут відмінно насичує і без м’яса, завдяки рослинному білку.

Чим ще корисний нут?

Він знижує рівень холестерину в крові, покращує стан зубів і нігтів, захищає від остеохондрозу, очищає кишечник. Нут зміцнює імунітет, зміцнює кістки, покращує склад крові, продовжує молодість, підвищує мозкову активність. Продукт робить зір гострішим, нормалізує діяльність нервової системи, піднімає гемоглобін.

Нут або турецький горох попереджає розвиток онкології, зміцнює судини, виводить шкідливі речовини, допомагає нарощувати м’язову масу. Корисний продукт дарує енергію і дає сили, допомагає при хворобах шкіри, нормалізує очний тиск, перешкоджає нарощуванню жиру на печінці. Нут корисний для серця і травної системи, для жіночого здоров’я, особливо при вагітності.

Однак, як і у будь-якого продукту, у нуту є протипоказання. Не рекомендується їсти цей продукт при схильності до метеоризму, захворюваннях сечового міхура, гострих захворюваннях нирок, гастриті, тромбофлебіті, подагрі. Може бути і індивідуальна непереносимість, тому пробувати продукт краще невеликими порціями. І в цілому, зловживати нутом не варто, щоб не було проблем зі здоров’ям.

Чому нут корисний при схудненні?

Все дуже просто. Він добре насичує. Тому можна виключити з меню м’ясо і замінити його нутом. Він є низькокалорійним продуктом, тому допомагає худнути швидше.

Існують навіть дієти на нуте. Наприклад, тижнева дієта пропонує їсти овочі, крупи, фрукти. Обов’язкове блюдо – суп на нуте. Його треба замочити на ніч, вранці зварити, додавши солодкий перець, морква, цибуля, часник і зелень.

Меню дієти може бути таким:
вранці: рис з корицею і яблуком, чай;
перекус: фрукти;
обід: суп з нутом, овочеві котлети, компот;
полуденок: ягоди;
вечеря: овочеве рагу і чай з м’ятою.

А можна просто регулярно включати в меню нут, дотримуючись при цьому правильного харчування. Тобто, достатньо буде виключити шкідливу їжу, вживати менше м’яса і риби. Нут є 3-4 рази в тиждень. Готувати з нього можна супи, каші, рагу та інші корисні страви.

Цікаві рецепти з нуту

Які оригінальні страви можна приготувати з нуту?

Салат з томатами і авокадо

150 г нуту відварити. Дрібно нарізати авокадо, чотири томата черрі, половину червоної цибулини нарізати півкільцями. Все змішати, заправити соком лимона, оливковою олією, посолити і поперчити.

Теплий салат з гарбузом

Відварити 250 г нуту. 500 г гарбуза нарізати кубиками, скропити бальзаміком, запікати двадцять хвилин. Потім додати нарізану червону цибулину і запікати ще десять хвилин. Змішати нут, овочі, заправити бальзамічним оцтом або йогуртом.

Суп з нуту

Подрібнити цибулину, пасерувати. Додати рубаний часник і згасити пару хвилин. Влити воду, додати кілька сухих грибів, 400 г нуту, розмарин, сіль і варити до готовності нуту. Додати 300 г шпинату і варити ще п’ять хвилин.

Баклажани з нутом

Відварити склянку нуту. Подрібнити цибулину і нарізати кружечками баклажани. Обсмажити, додати нут, перемішати. Полити заправкою: кумін, червона паприка, сіль, рубаний часник, подрібнена петрушка, винний оцет, оливкова олія.

Шоколадний пиріг

Відварити 300 г нуту, збити в блендері. Змішати чотири яйця, 200 г тростинного цукру, три чайних ложки какао-порошку, сік апельсина збити. Додати 100 мл води, половину чайної ложки соди, пюре з нуту, все добре збити блендером. Викласти тісто в форму і випікати сорок п’ять хвилин.

Котлети з нуту

Відварити 200 г нуту. Цибулю нарізати, обсмажити (достатньо однієї невеликої цибулини). Додати зубчик часнику, одну натерту моркву. Ще згасити овочі. Збити в блендері нут, овочі, три ложки панірувальних сухарів, куркуму, кумін, сіль, чорний перець, пару ложок борошна. З маси виліпити котлети і обсмажити з двох сторін.

Паштет

100 г нуту відварити. Цибулину подрібнити і обсмажити. Збити в блендері цибулю, нут, 90 г горіхів кешью, коріандр, перець, сіль, поступово додаючи оливкова олія (три ложки). Подавати можна з тостами і овочами.

Як бачите, з нуту можна приготувати багато цікавих страв. Тому спробуйте урізноманітнити своє меню. Головне, не забувайте замочувати турецький горох на ніч, щоб він швидше варився.

x

Читайте також

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела – одноклітинна зелена водорість мікроскопічних розмірів. За яскраво-зелений відтінок водорості відповідає ...

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...