Головна / Сім'я і здоров'я / Здоров'я / Меню для міцних кісток, красивих зубів і нігтів
Меню для міцних кісток, красивих зубів і нігтів

Меню для міцних кісток, красивих зубів і нігтів

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Коли розмова заходить про здоров’я зубів, то ми найчастіше чуємо те, що нам не вистачає фтору. Це, дійсно так, в більшості областей нашої країни жителі відчувають нестачу фтору. Але не менш важливий кальцій, який зміцнює не тільки зуби, але і нігті, кістки.

Особливо погано недолік кальцію позначається на дитячому і підлітковому організмі. У більш зрілому віці, особливо жінкам він допомагає уникнути остеопорозу. Тому дуже важливо включати в меню продукти, що містять в достатній кількості кальцій.

Кальцій міститься: в м’ясі, рибі, сирі, молочних продуктах, яйцях, бобових, грибах, горіхах, насінні, цитрусових, овочах, в тому числі листових і в сухофруктах.

І рецепти страв, які допоможуть забезпечити організм кальцієм.

Суп молочний з цвітною капустою

Вам буде потрібно:

– 250 г цвітної капусти;
– 1/2 склянки рису;
– 1 цибулина;
– 3 ст. ложки консервованого зеленого горошку;
– 15 г зелені кропу;
– 1 склянка вершків;
– 1 літр молока;
– 1 літр води;
– сіль за смаком/

Спосіб приготування:

Цвітну капусту розділити на суцвіття, видаливши верхні листки і качан, яку не викидати. Рис промити і замочити.

Поставити на вогонь каструлю з літром води, покласти в неї подрібнену качан і поварити хвилин 5, додати рис, нарізані дрібно суцвіття цвітної капусти, подрібнений ріпчаста цибуля, зелений горошок, варити майже до готовності рису, але не розварювати. Додати молоко, сіль, довести до кипіння і вимкнути. Дати постояти на плиті під кришкою хвилин 15.

При подачі до столу, додати вершки і посипати подрібненою зеленню кропу.

Запіканка з кроликом

Вам буде потрібно:

– маленький кролик;
– 1 склянка борошна;
– 1 яйце;
– банку білої квасолі у власному соку;
– 1 цибулина;
– 2-3 гриба;
– 1 чайна ложка томатного пюре;
– рослинна олія;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Борошно всипати в миску, зробити поглиблення, влити яйце, додати розм’якшене масло, сіль, 2-3 ст. ложки води. Якщо тісто рідке, додати ще борошна. Замісити тісто і поставити в холодне місце на годину. Розкачати його. Гриби відварити.

М’ясо кролика зняти з кісток, промити, нарізати порційними шматками і обсмажити в рослинній олії в глибокій сковороді.

Додати подрібнений ріпчаста цибуля, коли цибуля стане м’яким, додати сіль, перець, влити склянку води і тушкувати м’ясо 25 хвилин. Додати квасолю, попередньо злив з банки рідину і дрібно нарізані гриби, томатне пюре і варити ще півгодини.

На дно і бортики, попередньо змащеного маслом дека викласти тісто. Зверху – м’ясо, потім прикрасити стрічками з тіста у вигляді решітки. Змастити збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій духовці до готовності, приблизно 1 годину.

Салат картопляний з куркою та яблуками

Вам буде потрібно:

– 400 г картоплі;
– 200 г курячого філе;
– 1-2 солоних огірка;
– 2 яблука твердого сорту;
– 2 яйця;
– 20 г зеленої цибулі;
– 10 г зелені петрушки;
– 5 г зелені кропу;
– майонез;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Куряче філе відварити до готовності, остудити і нарізати невеликими шматочками, варену картоплю нарізати кубиками, огірки – тонкими скибочками, яйця зварити круто, почистити, порізати, з яблук видалити серцевину і нашаткувати їх, всю зелень подрібнити. Все перемішати і заправити майонезом.

Гурмани для заправки цього салату беруть 50 г свіжих вершків, збивають їх і змішують з майонезом.

Палтус тушкований з овочами

Вам буде потрібно:

– 400 г філе палтуса;
-2 цибулини;
– 3 солодких перцю;
– 3 помідори;
– 3 зубчики часнику;
– 15 г зелені петрушки;
– борошно;
– масло рослинне;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Філе палтуса промити, обсушити, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі з обох сторін, перекласти в жаровню.

На цій сковороді, додавши масло, обсмажити подрібнену цибулю і нарізаний соломкою перець. Перекласти до риби.

Зверху викласти нарізані часточками помідори, додати подрібнений часник, посолити, поперчити, посипати подрібненою зеленню петрушки, залити водою так, щоб вона закривала продукти, і гасити в духовці під нещільно прикритою кришкою на середньому вогні до готовності.

Помідори, фаршировані м’ясом

Вам буде потрібно:

– 500 г свіжих помідорів;
– 250 г свіжих грибів;
– 300 г філе яловичини;
– майонез;
– оцет (я використовую лимонний сік);
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

У свіжих помідорів зрізати верхівки і видалити серцевини, посолити, поперчити, полити злегка оцтом.

М’ясо і гриби відварити окремо, дрібно нарізати, змішати з майонезом і нафарширувати помідори.

Квасоля з помідорами

Вам буде потрібно:

– 1 склянка квасолі;
– 2 ріпчасті цибулини;
– 2-4 помідора;
– 10 г зелені петрушки;
– рослинна олія;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Цибулю нарізати і обсмажити в маслі в глибокій сковороді до золотистого кольору. Подрібнити помідори, додати до цибулі і тушкувати хвилин 10 під кришкою на тихому вогні.

Квасолю відварити, воду злити, додати до овочів на сковороду, посолити, поперчити, перемішати, прогріти.

При подачі на стіл посипати подрібненою зеленню петрушки.

Картопля, фарширована цибулею

Вам буде потрібно:

– 6-8 картоплин (залежно від розміру) приблизно однакової величини;
– 2-3 цибулини;
– 2-4 зубчики часнику;
– 1/4 пачки вершкового масла;
– 10 г зелені петрушки;
– 10 г зелені кропу;
– рослинна олія;
– сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в олії до рожевого кольору, зняти з вогню. Посолити, поперчити, змішати з подрібненою зеленню кропу, петрушки, з часником.

Картоплини вимити, почистити і трохи зрізати з одного боку для стійкості. Викласти картоплини на деко, змащене олією.

Кінчиком ножа вийняти з картоплин середину, трохи посолити всередині і заповнити лушпиння начинкою зі сковороди, зверху покласти по шматочку вершкового масла.

Влити на деко трохи гарячої води, поставити в попередньо розігріту духовку і запекти до готовності.

Медові горішки

Вам буде потрібно:

– 1 склянка борошна;
– 1 склянка цукру;
– 1/2 склянки подрібнених волоських горіхів;
– 3/4 склянки меду;
– 1/2 чайної ложки харчової соди, погашеної лимонним соком;
– сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Мед розтопити, змішати з цукром, борошном, содою, маслом, подрібненими волоськими горіхами. Сформувати кульки, викласти на деко, змащене маслом і присипаний борошном і випікати в попередньо розігрітій духовці на помірному вогні.

x

Читайте також

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Літо – особлива пора. Пора відпусток, виїздів на природу, посиденьок з друзями ...

Літні хвороби у дітей

Літні хвороби у дітей

Позаду весняні холоди і швидка зміна погоди. Але спекотна погода таїть інші ...