Головна / Сім'я і здоров'я / Здоров'я / Майонез: оригінальний і популярний соус
Майонез: оригінальний і популярний соус

Майонез: оригінальний і популярний соус

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Майонез – дуже популярний соус, його використовують для приготування багатьох страв. Як він з’явився? І так він корисний?

Історія майонезу і знаменитого салату

Вважається, що соус з’явився під час війни французів з англійцями. В обложеному англійцями місті не залишилося продуктів, крім індичих яєць і оливкової олії. І тоді французький кухар придумав оригінальний соус: розтер жовтки з сіллю і цукром, додав оливкова олія і сік лимона.

Пізніше в 19 столітті в сім’ї французьких кухарів Олів’є винайшли інший варіант майонезу. Він був приготований з додаванням гірчиці та інших секретних інгредієнтів. Пізніше Люсьєн Олів’є переїхав до Росії. Тут він разом з купцем Пегов відкрив новий французький ресторан «Ермітаж». Він відрізнявся розкішним інтер’єром, відмінною заморської і української кухні.

Однак якщо спочатку інтерес до французьких страв був високий, то з часом ці страви приїлися багатіям і інтерес до ресторану став згасати. Саме тоді Люсьєн придумав нове блюдо, щоб повернути ресторану колишню славу.

Точний рецепт ніхто не знає. Але в цілому, до складу салату олів’є входило м’ясо рябчиків і куріпок, нарізане пластинками, а також ракові шийки і скибочки вареного мови. Все це присмачувати соусом «Провансаль», і прикрашалося вареною картоплею, яєчними скибочками і корнішонами. Але коли француз побачив, що клієнти просто змішували всі інгредієнти, він вирішив спростити блюдо. Тому дрібно нарізав і змішав інгредієнти, а після заправив соусом.

Справжній легендарний салат олів’є з часом був змінений, адже ніхто не знав точної рецептури. І в результаті на наших столах в новорічну ніч з’являється простий і смачний салат, заправлений майонезом.

Чим корисний майонез і чи є шкода?

Повернемося до майонезу. Зараз він вважається шкідливим продуктом. Чи так це? Корисний або шкідливий майонез? Соус містить цінні продукти. Тому користь соусу безсумнівна.

Яйця, які входять до складу майонезу, є джерелом холіну, вітамінів Е, групи В, корисних жирів, лютеїну. Вони покращують обмін речовин, прекрасно насичують, зберігають молодість тканин, поліпшують зір.

Рослинна олія містить ненасичені жирні кислоти, які необхідні для нормальної роботи серця і судин. Масло корисно для роботи травної системи, здоров’я шкіри, волосся і нігтів.

Гірчиця, яку додають в соус, володіє знезаражувальні властивості, зміцнює імунітет, допомагає протистояти вірусним інфекціям, покращує кровообіг.

Оцет виступає в якості природного консерванту. Він здатний знищити безліч шкідливих мікробів. Іноді його замінюють лимонним соком. А сік містить велику кількість аскорбінової кислоти, яка сприяє зміцненню імунітету, допомагає швидше розщеплювати жири, краще засвоювати залізо, омолоджує клітини організму.

Майонез, який приготовлений без шкідливих добавок, перешкоджає накопиченню в крові шкідливого холестерину, омолоджує організм, покращує стан волосся і шкіри, нормалізує роботу серцево-судинної і нервової системи. Соус є профілактичним засобом проти атеросклерозу, запорів, новоутворень в шлунку. Він запобігає утворенню тромбів, покращує обмін речовин, усуває патогенні мікроорганізми.

Але всі ці корисні властивості відносяться лише до домашнього майонезу, який приготовлений тільки з натуральних інгредієнтів.

Майонез з магазину практично не володіє цінними властивостями. При цьому він завдає великої шкоди організму. Модифіковані форми масел не засвоюються, тому відкладаються в тканинах, в результаті виникають проблеми з серцем, судинами, органами шлунково-кишкового тракту. Консерванти збільшують термін придатності продукту, при цьому частина хімічних сполук розчиняється, а частина всмоктується клітинами організму, тому розвиваються різні патології. А підсилювачі смаку викликають звикання і можуть викликати розлад шлунка. Емульгатори дозволяють з’єднувати всі складові продукту в однорідну масу. І, природно, майонез є дуже калорійним продуктом, який може викликати ожиріння, якщо вживати його у великих кількостях.

Найбільший мінус майонезу, який зроблений в промислових масштабах полягає в тому, що в продукті майже немає натуральних інгредієнтів. А все добавки несуть лише шкоду.

Тому якщо хочеться використовувати майонез в кулінарії, краще приготувати його самостійно. Рецепт дуже простий. Необхідно збити в блендері чотири перепелиних яйця, додати столову ложку цукру, чайну ложку солі і чайну ложку гірчичного порошку. Продовжувати збивати, і поступово додавати склянку олії. Потім додати дві столові ложки лимонного соку. І соус готовий.

Вживати майонез потрібно дуже помірно. А готувати його важливо в малих дозах, щоб використовувати свіжим. Найкраще заправляти соусом салати і додавати в закуски. А ось м’ясо маринувати в ньому не варто.

x

Читайте також

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Літо – особлива пора. Пора відпусток, виїздів на природу, посиденьок з друзями ...

Літні хвороби у дітей

Літні хвороби у дітей

Позаду весняні холоди і швидка зміна погоди. Але спекотна погода таїть інші ...