Головна / Сім'я і здоров'я / Здоров'я / М’ясо, сир, хліб: відповіді на питання про якість
М'ясо, сир, хліб: відповіді на питання про якість

М’ясо, сир, хліб: відповіді на питання про якість

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (Ще немає рейтингу)
Loading...

Чи не небезпечно купувати м’ясо в момент, коли на території вашого регіону реєструється африканська чума свиней? Як визначити якість хліба, якщо виробники вказують на маркуванні недостовірну інформацію? Чи залишився на прилавках країни справжній сир? Ці та багато інших питань обговорюються в соціальних мережах. Ми попросили відповісти на них експертів.

Чума настає

Вірус африканської чуми свиней (АЧС) в минулому році зареєстровано в 18 регіонах країни. Більше за інших постраждала від вірусу Калінінградська область, де фермерам довелося знищити третину всього поголів’я худоби. За даними Россільгоспнагляду, чума свиней, що з’явилася на території Росії в 2007 році, продовжує поширюватися.

Фермерам, які займаються свинарством, фахівці рекомендують щоб уникнути економічних втрат, змінити напрямок діяльності, віддавши перевагу вівчарства, козівництва, птахівництва або кролівництва. Наскільки це реально, покаже час, звичайних споживачів зараз більше хвилює питання якості свинини, яка продається на ринку в момент спалаху АЧС. Хто дасть гарантію того, що нам пропонують м’ясо не заражених, а здорових свиней? Наскільки небезпечно вживати в їжу м’ясо хворої тварини? Як потрібно готувати свинину, щоб не заразитися? А раптом з хворого м’яса зроблять ковбасу або напівфабрикати?

«З м’ясом все в порядку, – заспокоюють експерти. – Не дивлячись на те, що африканська чума смертельна для свиней та заходи профілактики цього захворювання, також як і боротьби з ним дуже жорсткі, людям АЧС не передається. Потрібна лише добра термічна обробка свинини перед подачею її на стіл ». Наскільки хороша? «Для інактивації вірусу варити м’ясо (шинку, ковбаси) потрібно 3 години при 69 градусах за Цельсієм або 30 хвилин при 70-75 градусах, – повідомляють фахівці. – Копчені вироби вимагають обробки протягом 12 годин при 32-49 градусах, в’ялені – 25-30 днів висушування ».

А це точно сир?

А це точно сир?

Так багато інформації про недобросовісних виробників молочних продуктів, що вже й не знаєш, де купувати і як перевіряти? – обурюються люди в соцмережах. Навіть сир, який завжди був в списку корисних продуктів під номером один, виробники скомпрометували, додаючи в нього рослинний жир, крохмаль для збільшення ваги та інші замінники, щоб зробити його дешевше.
Як пересічному покупцеві, що не дивлячись на етикетку, а буквально на смак перевірити якість сиру, дізнатися наскільки він натуральний, чи немає в ньому рослинних жирів?

«Рослинні жири досить добре відчуваються на мові, – кажуть експерти. – Після того, як ви з’їсте ложку сиру з їх додаванням, в роті з’явиться відчуття жирної плівки. Якщо ви довіряєте своїм смаковим відчуттям, такий спосіб допоможе вам вибрати сир на ринку, де його дозволяють дегустувати. Існує інший спосіб. Потрібно залишити тарілку з відкритим сиром при кімнатній температурі. Натуральний продукт через кілька годин подкіснет, що позначиться на смаку і запаху, але кольори свого не змінить. Сир з додаванням рослинного жиру обвітритися, покриється жовтої скоринкою, а ось смак і запах його не зміняться ».

Хлібні назви, як приманка

Хлібні назви, як приманка

Для початку потрібно розуміти, що для хороших продажів хліба, виробникам потрібно бути в тренді. Раз в моді зернові продукти, в яких є корисна клітковина, вітаміни і мікроелементи, значить, необхідно міняти звичну рецептуру. Однак, пекти хліб виключно з корисною борошна не виходить – вид його НЕ презентабельний, терміни зберігання не прийнятні. Тому модні інгредієнти – цільнозерновий і житнє борошно, льон, горіхи, насіння, прянощі – йдуть як добавки. Основним інгредієнтом як і раніше виступає пшеничне борошно вищого сорту. На маркуванні не завжди зазначено відсоткове співвідношення складових, тоді як назва хліба кричить про його користь. Як можна зрозуміти, який борошна більше в хлібі – житній або звичайного пшеничного? Експерти кажуть, що найчастіше, той інгредієнт, що зазначений першим у списку і є основною. Його масова частка в продукті більше.

Дієтологи вже прийшли до висновку про те, що якщо вже ти вирішив відмовитися від хліба на користь здоров’я і тонкої талії – не шукай альтернативу пшеничного буханці. Просто забудь про все, що з борошна будь-якого сорту і гризи горішки.

Звичайний, середньостатистичний споживач відмовитися від борошняних виробів не може в силу різних причин: тут і смакові звички грають свою роль і цінова доступність. Тому важливо вміти вибрати гарну борошно і хлібобулочні вироби.

Яку муку можна вважати якісною, якщо не вдаватися до лабораторних перевірок і професійних знань?

«Важливо запам’ятати лише кілька характеристик, – радять експерти. – По-перше, чим сорт борошна вище, тим світліше вона буде. Жовтуватий відтінок – добра ознака. Головне, щоб не було кремового відтінку і сірого – вони говорять про небажаних домішок. По-друге, понюхайте борошно – запах повинен бути свіжим, приємним. Насторожити повинні відтінки затхлого, цвілі, оселедця. При невідповідною транспортуванні і зберіганні борошно може віддавати гасом, бензином або милом. По-третє, спробуйте борошно на смак – вона повинна бути прісною, солодкуватої. Ні в якому разі борошно не повинна гірчити або кислим, це знак того, що вона або вражена шкідниками, або накопичила в собі кетони і альдегіди, через те, що жири в ній прогірклому».

x

Читайте також

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Застуда влітку: як не захворіти і як лікуватися

Літо – особлива пора. Пора відпусток, виїздів на природу, посиденьок з друзями ...

Літні хвороби у дітей

Літні хвороби у дітей

Позаду весняні холоди і швидка зміна погоди. Але спекотна погода таїть інші ...