Головна / Дієти / Корисні властивості яловичини
Корисні властивості яловичини

Корисні властивості яловичини

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (2 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Яловичина – це один з найпопулярніших м’ясних продуктів. Це низькокалорійне м’ясо, тому його можна вживати при схудненні. Крім того, яловичина містить масу цінних речовин, тому корисна для здоров’я.

Багатий склад і велика користь яловичини

До складу яловичини входить білок, вітаміни групи В, селен, калій, залізо, фосфор, цинк, калій, магній, натрій, амінокислоти, еластин, колаген.

Чим корисна яловичина для здоров’я? Вона сприяє підвищенню гемоглобіну, прискорює набір м’язової маси, підвищує розумову працездатність і фізичну витривалість, покращує сон і зміцнює судини. Корисне м’ясо допомагає зміцнити імунітет, благотворно впливає на стан волосся, нігтів, шкіри, зубів.

Регулярне вживання яловичини сприяє збереженню гостроти зору, еластичності судин, знижує ймовірність розвитку анемії і атеросклерозу, покращує обмін речовин. Це м’ясо дає енергію і сили, зміцнює пам’ять, зменшує ймовірність інфаркту, прискорює загоєння ран.

Як вживати яловичину? Бажано їсти це м’ясо тричі на тиждень, частіше не варто. Яловичина легко засвоїться, якщо її вживати з листям салату і свіжими овочами.

Якщо зловживати цим м’ясом, можуть виникнути проблеми з травленням, погіршиться робота печінки та нирок, виникне ризик онкологічних хвороб. Тому цей продукт вживати потрібно помірно. Найкраще в обід. М’ясо бажано гасити, запікати або варити. Подавати з овочевим салатом.

Чому яловичина корисна при схудненні?

Так, яловичину можна їсти під час боротьби за фігуру. Вся справа в тому, що це м’ясо містить мало жиру. І калорійність 100 г яловичини становить 228 ккал. При цьому м’ясо відмінно насичує. Після декількох шматочків запеченої яловичини з овочами є не захочеться три години.

Є і спеціальні дієти на яловичині. Вони розраховані на 5, 7 і 10 днів.

П’ятиденний дієта дозволяє вживати крупи, овочі, фрукти, кисломолочні продукти, курку і кролятину. І, звичайно, яловичину. Пити можна соки, трав’яні чаї, компоти. Важливо пити не менше 1,5 л чистої води в день. Вона допоможе швидше спалити жири і краще засвоїться м’яса.

Меню можна скласти так:
• сніданок: сирна запіканка, яблук і чай; або вівсянка з сухофруктами, чай, тост з сиром, апельсин;
• обід: суп на яловичому бульйоні з рисом, гарбузове пюре з яловичими тефтелями, салат і фруктове желе; або вуха, рубана яловича котлета, салат із зелені і бринзи, фруктовий салат;
• вечеря: гречка з овочами і яловичиною, банан, компот; або омлет, скибочку вареної курки, сир, апельсин, чай з м’ятою; або запечена яловичина з овочами, грейпфрут, кефір.

Для перекусу можна вибрати сир, йогурт, кефір, будь-який фрукт або овоч. Три рази під час дієти можна готувати страви з птиці або кролика.

Дієта, розрахована на сім днів, має точно таке ж меню. Але в останні два дні треба їсти тільки фрукти і яловичину.

Десятиденна дієта має свої нюанси. Сніданок і вечеря залишаються незмінними, а от страви для обіду можна вибирати.

Отже, меню таке:
• вранці: висівки, фрукти, сир, чай;
• обід: овочевий суп-пюре, лазіння з яловичим фаршем, фрукти і кава; або молочний суп, гуляш з телятини і овочів, желе, цитрусовий сік; або грибний суп, тушкована риба і салат, желе, морс.
• вечеря: салат і шматочок відвареної яловичини.

Тобто, під час дієти можна вживати рибу, гриби, м’ясо, овочі, фрукти, кисломолочні та молочні продукти.

Дієта дуже ситна і худнути на ній просто. Тому якщо любите яловичину, спробуйте.

Смачні та корисні страви

З яловичини можна готувати супи, котлети, запіканки, відбивні, рагу і ще багато всього. Пробуйте різні смачні страви, але при схудненні вибирайте малокалорійні.

Суп з сочевицею

200 г яловичини нарізати, трохи обсмажити, додати подрібнену цибулину, натерту на тертці моркву, два солодких перцю, стебло селери і один нарізаний баклажан. Овочі згасити, додавши пару ложок соєвого соусу. Потім залити водою, додати склянку червоної сочевиці, цукор, сіль, один нарізаний томат, коріандр, чебрець і чорний перець. Варити до готовності.

Рулет

1,5 кг яловичини надрізати збоку і розгорнути. Пласт відбити, посолити і поперчити. Збити два яйця з парою ложок молока, зробити омлетний млинець, викласти його на яловичину. Зверху розкласти кружечки солодкого перцю, скибочки сиру. Загорнути рулетом, скріпити, обсмажити протягом двох хвилин. Запікати в духовці приблизно сорок хвилин.

Суфле

Зварити з половини склянки рису в’язку кашу. 450 г яловичини відварити. Пропустити через м’ясорубку рис і м’ясо. Додати два жовтки, ложку вершкового масла, посолити. Підмішати два збитих білка. Викласти масу в форму і запікати до готовності.

Гострий салат

Гострий перець дрібно нарізати, шматочок кореня імбиру натерти на тертці, два зубчики часнику нарубати. Все швидко обсмажити, додати 250 г дрібно нарізаної яловичини обсмажити і згасити до готовності. Солодкий перець, огірок нарізати смужками. Викласти на блюдо, додати обсмажені овочі. Заправити соусом з цукру, соєвого соусу, соку лайма, базиліка і рубаною м’яти (спочатку суміш довести до кипіння).

Звичайно, кожен день їсти яловичину не варто. Але періодично слід включати її в своє меню.

x

Читайте також

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела – одноклітинна зелена водорість мікроскопічних розмірів. За яскраво-зелений відтінок водорості відповідає ...

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...