Головна / Дієти / Дієта-2019: офіційна точка зору
Дієта-2019: офіційна точка зору

Дієта-2019: офіційна точка зору

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

У ряді країн щорічно випускаються офіційні рекомендації по харчуванню. При їх розробці враховуються актуальні дані статистики органів охорони здоров’я і результати останніх досліджень в області дієтології. Сьогодні ми познайомимося з правилами, підготовленими для жителів Німеччини та Канади.

Канада: рослинна їжа – основа піраміди харчування

Опубліковані нещодавно в Канаді дієтичні принципи харчування на 2019 рік, фахівці з інших країн назвали революційними. Головна порада від міністерства охорони здоров’я Канади – замінювати більшу частину тваринних білків і жирів в раціоні рослинними. Поряд з цим громадянам настійно рекомендую заміняти будь-які напої звичайною водою.

Якщо в минулі роки увагу канадців акцентували на розмірах порцій і різних групах продуктів, в цьому році Керівництво по харчуванню розділили на чотири основні розділи:
• основи здорового харчування;
• продукти харчування і напої, які підривають здоров’я;
• важливість харчових навичок;
• реалізація принципів правильного харчування.

«Ця результат аналітичних даних за останні 12 років, – пишеться на офіційному сайті міністерства. – Те, що ми їмо, впливає на наше здоров’я. Згідно зі статистикою, їжа – одна з трьох причин захворювань, що тягнуть за собою непоправні наслідки. Тому дуже важливо бути розбірливими в їжі ».

Овочі, фрукти, зернові і білкова їжа повинні бути в раціоні постійно, йдеться в першому розділі. Яким надається перевага білкові продукти: бобові, горіхи, насіння, тофу, соєвий напій, риба, молюски, яйця, птиця, пісне червоне м’ясо, включаючи дичину, нежирне молоко, йогурти, кефір і сири (краще малосолоні). Продукти, що містять в основному ненасичені жири, потрібно замінити продуктами з насиченими жирами.

Велику увагу приділено культурним уподобанням і національним традиціям в їжі. «Традиційні продукти покращують якість харчування корінних народів», – пишеться в доктрині.

Етнічний склад Канади багатий, в ході перепису було виявлено понад 250 різних етнічних груп і в кожної свої особливості кухні. Людям радять урізноманітнити раціон запозиченнями національних страв проживають поруч етногруп, а не захоплюватися штучними модними продуктами.

Канадцям нагадали також про користь місцевих традиційних продуктів харчування, добре знайомих більшості етнічних груп країни: Саскатун (ірга), лабрадорскій чай (багно), сквош (щось середнє між кабачком і гарбузом), оленина, заячина, судак, щука, м’ясо кита і тюленя, кукурудза, чорниця, полуниця, малина, дикий рис, гриби, качка, гусак, тетерев, тріска, озерна риба, форель та інші.

Експерти відзначають, що виробництво деяких продуктів і утилізація їх відходів погано впливають на екологію. Так як купівельний вибір (він же попит) народжує пропозиції, через нього можна впливати на ситуацію.

У керівництві представлено список посилань на наукові роботи про вплив окремих продуктів харчування на здоров’я, зокрема, на доповідь про взаємозв’язок між вживанням обробленого м’яса (понад 50 грамів в день) і раку.

Німеччина – 10 правил DGE

Фахівці німецького суспільства харчування (Die Deutsche Gesellschaft fur Ernahrung e. V. (DGE) на основі сучасних наукових знань склали десять принципів харчування для своїх співгромадян, серед яких: різноманітність, перевагу овочам і фруктам, цільнозерновим продуктам, зменшення в раціоні продуктів тваринного походження, жирів, солі і цукру, достатня кількість рідини.

Жоден продукт не містить всіх необхідних людині поживних речовин. Чим різноманітніше раціон, тим краще. Для прикладу повноцінного харчування німецькі фахівці розробили так званий живильний коло з семи продуктових груп. Він забезпечує просту і швидку орієнтацію при виборі їжі на кожен день (фото). Бажано, щоб продукти з усіх семи категорій були присутні на столі щодня, або рідше, але в більшій кількості, в якості компенсації.

Пропонується також базовий план харчування для чоловіків (на 2300 калорій) і жінок (на 1800 калорій). У плані прописано п’ять прийомів їжі і вказано, які продукти і, в якій кількості можна собі дозволити. Виставлені орієнтири по вазі порцій кожного продукту, бажаний спосіб їх приготування.

Наприклад, людині з низьким рівнем фізичного навантаження нежирного м’яса краще з’їдати не більше 300 грамів на тиждень, 600 грамів для тих, у кого потреба в калоріях підвищена, яєць – не більше трьох на тиждень, сиру – не більше 60 грамів в день, хліба – не більше 4 скибочок в день, овочів – не менше 400 грамів в день.

«Досить значного споживання овочів і фруктів покращує стан здоров’я і може знизити ризик раку і серцево-судинних захворювань. Це підтверджують численні дослідження. Але в наших широтах овочів і фруктів недостатньо, тому в Німеччині почалася кампанія «5 в день», щоб оголосити про необхідність більшого і більш частого вживання цих продуктів, – пишуть німецькі дієтологи. – Суть послання: щодня є 3 порції овочів і 2 порції фруктів, наприклад, 200 г приготованих овочів, 200 г сирого салату і близько 250 г фруктів. Порція орієнтовно – з вашу долоню».

x

Читайте також

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела – одноклітинна зелена водорість мікроскопічних розмірів. За яскраво-зелений відтінок водорості відповідає ...

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...