Головна / Флора і фауна / Дача, сад, город / Чорна смородина – ягода здоров’я
Чорна смородина - ягода здоров'я

Чорна смородина – ягода здоров’я

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Ця рослина – справжня комора вітамінів. У складі смородини є провітамін А, вітаміни К, Р, вітаміни групи В, пектин, цукру, дубильні речовини, калій, ефірну олію, фосфор, залізо.
Смородина багата на вітамін С. Щоб забезпечити організм добовою потребою у вітаміні, досить з’їсти всього лише 20 смачних ягід.

Вживання смородини є відмінним профілактичним засобом проти хвороб серця і судин, погіршення зору, атеросклерозу, діабету, онкологічних захворювань.
Смородину цінують за протизапальний і дезінфікуючий ефект. Смородиновий сік використовують в лікуванні ангіни.
Листя смородини також дуже цінний продукт. У них містяться фітонциди, марганець, магній, ефірну олію, мідь, срібло, свинець, вітамін С.

Листя смородини використовують для приготування чаїв і настоїв.
Листя і ягоди цієї чудової рослини рекомендують використовувати людям, що страждають сечокам’яною хворобою, захворюваннями печінки, дихальних шляхів.

З ягід і листя смородини готують настої та чаї для лікування діареї, спека, кровоточивості ясен, анемії.
Відвар листя смородини додають в лікувальні ванни при різних шкірних захворюваннях, при пітнику у малюків.
Настій смородинового листя корисний при надлишку пуринової і сечової кислот, є хорошим профілактичним засобом проти утворення каменів в нирках.

Ягоди і сік смородини корисні ослабленим хворим, допомагають швидше відновитися після хвороби.
Заготовляють листя смородини в середині або кінці червня, коли вони найбільш насичені корисними речовинами.
Зібране листя треба вимити під проточною водою і розкласти тонким шаром на папір для просушування. Місце для сушіння листя має бути захищене від прямих сонячних променів. Щоб листя висохли швидко і рівномірно, треба їх щодня перевертати.

Про готовність листя можна судити по характерному хрускоту, що лунають при стисненні листочків.
Сухе листя можна подрібнити в міксері або скласти в пакет поліетиленовий і розім’яти його вміст руками.
Зберігають листя в скляних, що закриваються кришками, ємностях.

Для приготування настою 1 чайну ложечку листя смородини засипати в чашку, додати 200 мл гарячої кип’яченої води, залишити під кришкою 10 хв. У день достатньо випивати 200 г корисного напою.

Щоб приготувати відвар для лікувальної ванни будуть потрібні свіжі або сушені смородинові листя. 4 столові ложки смородиновий листочків залити водою (1 л), на повільному вогні кип’ятити 5 хвилин, настояти під кришкою 20 хвилин, профільтрувати, додати відвар в воду для ванни.

Листя смородини використовують як самостійний засіб і в складі з листям інших рослин. Це можуть бути листя малини, вишні, трави: меліса, м’ята, квіточки липи, бузку.

Не пропустіть час збору цілющої сировини. Збирають їх одночасно з листям смородини. Сушать і зберігають також.
Готуйте збори різні за складом. Найароматніший фіточай виходить з усіх перерахованих інгредієнтів. Але для різноманітності приготуйте збір з листя смородини, вишні, меліси, другий з листочків смородини, малини, м’яти, квітів бузку, третій з листя малини, смородини, вишні, липових квіточок, меліси.
М’яту додавайте в невеликих кількостях, тільки для аромату.

Кращим способом зберігання ягід смородини вважається заморозка, так як при цьому способі зберігаються всі корисні властивості чудовою ягоди.
Вимити смородину в проточній воді, обов’язково злити воду, перекласти ягоди в поліетиленовий пакет, зав’язати або застебнути (в залежності від того який пакет обрали), покласти в морозильну камеру.

Для використання заморожені ягоди в необхідній кількості дістати з морозилки, покласти в тарілку, почекати поки розморозяться і з’їсти. До речі, всі смакові якості зберігаються. При бажанні додають трохи цукру.
З заморожених ягід смородини виходять прекрасні морси.

1 ст. ложку смородини покласти в чашку, додати 200 г теплої кип’яченої води, розім’яти, залишити на 10 хвилин, додати за смаком цукор або мед.

Робіть смузі зі свіжої або замороженої смородини. Приготувати смачний напій нескладно. Знадобиться свіже молоко, трохи цукру і ягоди смородини.

Засипати в міксер 1 стакан ягід, додати 3 ч.л. цукру, 700 г молока, збити, розлити по склянках, пити і насолоджуватися!
Смузі можна робити в різних варіантах. Комбінуйте смородину з полуницею або з червоною смородиною, в будь-якому випадку вийде дуже смачно і корисно.

У смородині є ще одна чудова частина, яка допомагає при кашлі та застуді. Йдеться про гілках смородини.
Можна використовувати свіжозірвані гілки або висушені.

Засушити влітку пучок цілющих гілок. Якщо в осінньо-зимовий період трапиться застуда, наздожене кашель, візьміть гілочку смородини (15-20 см), поламайте її, залийте 300 г води, на невеликому вогні кип’ятіть 15 хвилин, залиште під кришкою на півгодини. Приймайте по 100 грамів тричі на день.

Смородина – чудове рослина, що допомагає людині протистояти захворюванням, а якщо треба – допомогти в лікуванні.

x

Читайте також

Малюки на дачі: як забезпечити безпечний відпочинок

Малюки на дачі: як забезпечити безпечний відпочинок

Діти і літо – ідеальне поєднання «компонентів». Коли, як не теплими днями, ...

Котячий будинок: вибираємо будиночок для вихованця

Котячий будинок: вибираємо будиночок для вихованця

Прийнято думати, що кішки – істоти примхливі і гуляють самі по собі. ...