Головна / Дієти / Часник на варті здоров’я і імунітету. Корисні властивості
Часник на варті здоров'я і імунітету. Корисні властивості

Часник на варті здоров’я і імунітету. Корисні властивості

Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірки (1 голосів, середня: 5,00 з 5)
Loading...

Часник – чудовий овоч, який не тільки дарує страв новий аромат, але і допомагає справлятися із застудою, зміцнювати імунітет. Чим корисний цей овоч, і як його вживати?

Склад овоча і корисні властивості

Часник містить масу цінних речовин. Це вітаміни А, С, К, Е, групи В, фосфор, мідь, селен, марганець, цинк, залізо, харчові волокна, кислоти, рослинний білок, ефірні масла, флавоноїди, фітонциди, алліцин (антисептик і антиоксидант).

Чим саме корисний часник? Він захищає мозок від старіння, зміцнює імунітет, зберігає хорошу пам’ять, дарувати бадьорість, знижує артеріальний тиск, насичує всі органи киснем. Овоч допомагає швидше впоратися з бактеріальними і вірусними інфекціями, є профілактичним засобом проти онкології.

Часник допомагає при тромбофлебіті, хворобах суглобів, імпотенції, допомагає позбутися від паразитів, нормалізує обмінні процеси. Цей гострий овоч корисний для нормальної роботи печінки, завдяки вмісту аллицина.

А ще часник стимулює сексуальну активність, покращує стан волосся, допомагає впоратися з багатьма шкірними захворюваннями, стабілізує рівень холестерину, знімає запалення. Він благотворно впливає на роботу серця і нирок, сприяє зміцненню кісток, покращує настрій.

Оскільки часник – дуже гострий, його можна вживати не всім. Не можна їсти часник при нефрозах, панкреатиті, анемії, урологічних захворюваннях, виразкових хворобах шлунково-кишкового тракту, геморої в період загострення.

Зубок часнику – мінус кілограм

Часник рекомендується вживати при зайвій вазі. Адже цей овоч прискорює метаболізм, допомагає швидше розщеплювати жири. Однак він може підвищувати апетит, це треба враховувати.

Як вживати часник для схуднення? Можна з’їдати за три години до сну одну свіжу часточку часнику. Можна робити коктейль з кефіру і часнику. А можна просто частіше додавати в страви пекучий овоч. Досить однієї часточки в день, щоб процес спалювання жирів і схуднення запустився. Додавати часник можна в салати, супи, соуси, другі страви. А можна готувати закуску з сиром або буряком. Завжди можна знайти прийнятний варіант.

Звичайно, запах у часнику дуже різкий. Тому варто їсти його ввечері або під час вихідних днів.

Найпростіше, дотримуватися правильного харчування і при цьому частіше додавати часник в свій раціон. Але зловживати цим овочем не варто, щоб не було проблем зі здоров’ям.

Меню може бути таким:
сніданок: омлет з овочами, йогурт і груша;
перекус: фрукти;
обід: овочевий суп, приправлений часником, тушкована яловичина з брокколі, хліб і компот;
полуденок: закуска з буряка з часником і нежирною сметаною;
вечеря: рагу з овочами і куркою, кефір.

Можна вибирати різні страви, головне, щоб часник використовувався в свіжому вигляді. Так він найбільш корисний для організму. Однак якщо додати овочі в блюдо в кінці приготування, користь теж буде.

Гострі і смачні страви

Часник можна додавати практично в усі несолодкі страви. Ось кілька оригінальних рецептів.

Сирні кульки з часником

Зварити яйце і дрібно нарубати, натерти на крупній тертці 200 г плавленого сиру, 10 зубчиків часнику натерти на середній тертці, пучок кропу подрібнити. Змішати плавлений сир, часник, яйце, зелень і 200 г твердого сиру, натертого на тертці. Додати майонез і розтерти до в’язкої консистенції. Зробити кульки і обваляти в рубаною зелені.

Салат з креветками

Відварити 500 г креветок, нарізати два свіжих огірка і три помідори, подрібнити три зубчики часнику. Всі інгредієнти перемішати і викласти на листя салату, заправити соусом з кетчупу і сметани.

Грінки з житнього хліба з соусом

Нарізати хліб тонкими брусочками, посипати розмарином і приготувати в духовці грінки. Зварити яйце і розім’яти, додати трохи солі, чорний мелений перець, два зубчики часнику (пропустити через прес), влити три столові ложки оливкової олії і сік половини лимона. Перемішати і подавати соус до грінками.

Хрустка картопля

Нарізати кружечками кілька картоплин, відварити протягом п’яти хвилин. Змішати чайну ложку розмарину, така ж кількість паприки, сіль, перець, п’ять столових ложок рослинного масла і чотири подрібнених зубчики часнику. Картопля перемішати з соусом і запікати в духовці двадцять хвилин.

Овочевий суп

Нарізати солодкий перець, цукіні, кілька помідорів, морква, половину кореня селери кубиками. Залити водою і варити до готовності. В кінці приготування додати рубаний часник, петрушку, кріп. Готувати ще пару хвилин.

В цілому, часник можна застосовувати де завгодно: в супах, салатах, других стравах, соусах, закусках. Тому вибір величезний. І якщо немає протипоказань, обов’язково варто включити його в свій раціон, особливо в осінньо-зимовий період. Він допоможе захистити організм від застуд і зміцнити імунітет.

x

Читайте також

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела: корисні властивості та протипоказання

Хлорела – одноклітинна зелена водорість мікроскопічних розмірів. За яскраво-зелений відтінок водорості відповідає ...

Катик - кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Катик – кисломолочний продукт для молодості і схуднення

Кефір, йогурт, ряжанка – все це популярні кисломолочні напої, які всім відомі. ...